fredag den 21. juli 2017

Zmena stanov k samostatnej lige je pripravená. Bude aj schválená?

Tri dni pred valným zhromaždením výkonný výbor asociácie, čiže akási vláda nad futbalom v Česku, schválil návrh na zmenu stanov. Zmena je dôležitá na to, aby Ligová futbalová asociácia mohla s vedením futbalu podpísať rámcovú zmluvu.

Nasledujúce kroky by už viedli k samostatnosti ligy, ktorú by neriadila sport stavky asociácie, ale zástupcovia zvolení ligovými kluby. Nemožno očakávať, že by profesionálny súťaže boli bez vplyvu asociácie už od najbližšej sezóny.

"Čisto teoreticky by sa to stihnúť mohlo. Pokiaľ bude zmena stanov na valnom zhromaždení schválená, tak si viem predstaviť, že sa do 30. júna podpíše rámcová zmluva.Ale najzásadnejšie je, že v rámci našich stanov tomu budú po otvorené dvere a bude to môcť prebehnúť, keď k tomu bude politická vôľa, "podotkol generálny sekretár.

Majitelia klubov chcú samostatnosť predovšetkým z ekonomických dôvodov. Hoci do futbalu dávajú stovky miliónov korún, o peniazoch za nich rozhoduje niekto iný.

Novo by liga mala mať profesionálne vedenie, ktoré by zastupovalo priamo kluby.Majitelia, ktorí futbal financujú, by tak boli vtiahnutie priamo do rozhodovacích procesov.


O osamostatnenie ligy po vzore zahraničných súťaží sa hovorí od roku 2006, kedy vtedajší ligový šéf Jaroslav Vacek naznačil, že záleží len na kluboch a ich majiteľoch, či si želajú riadiť klubovú súťaž úplne sami.

v roku 2009 kluby odhlasovali, že chcú pracovať na autonómiu, a v marci 2011 založili ligový futbalovú asociáciu pod vedením súčasného podpredsedu asociácie za ligu Dušana Svobodu.

Tento rok vo februári Ligové zhromaždenia odhlasovalo zámer stavkove bonusy osamostatnenie súťaže, ktorému teraz bráni len úprava stanov a podpísanie rámcovej zmluvy. V piatok sa uvidí, či jedna z prekážok odpadne.

Aj pre výkonný výbor je schválenie nových stanov dôležité.V zmene je zároveň obsiahnutý návrh, ktorý sa týka elektronizácie všetkých dokumentov k zápasom. Nebudú klasické registračné preukazy či papierové zápisy o stretnutí. On-line sa budú vybavovať aj prestupy či hosťovania. Žiadny klub, ani ten z najnižšej triedy, sa nezaobíde bez počítača a internetového pripojenia.

"Pol roka to intenzívne pripravujeme. Ak by návrh na zmenu stanov nebol prijatý, nebolo by možné to realizovať, "upozornil Repka.

Aj keď je valné zhromaždenie nevolební, k jedne j voľbe predsa len dôjde. Profesionálne kluby si do výkonného výboru zvolia zástupcu za ligu.Na uvoľnený post po zosnulom Františku hrdlička, kandidujú Michal Prokeš z Dukly a hradecký Richard Jukl.

stavkovanie

Ingen kommentarer:

Send en kommentar