torsdag den 20. juli 2017

Pred štartom druhej ligy: Juhočechov odlišuje tlak na hráča, káder aj štadión

Na jednej strane je tradičný klub, ktorý sa niekoľko rokov pohybuje medzi prvou a druhou ligou. Na druhej strane celok, ktorý postupne stúpa futbalovými súťažami nahor.

Dynamo České Budějovice a FC Táborsko. Oba kluby zmenili pred sezónou dresy. Táborsko vsádza na nový dizajn. Dynamo sa vracia k pruhované čiernobiele tradíciu. Čo ďalšie tímy spája a v čom sa líšia?

Rozpočet: okolo 30 miliónov

Ak človek porovnáva oba juhočeskej celky po finančnej stránke, dôjde k zhode. Obaja chcú hospodáriť s čiastkou okolo 30 miliónov korún, ktorá zahŕňa A-tím i mládež a ďalší chod klubu.Kým Táborsko s touto sumou žije už štyri roky, Dynamo si na nižší rozpočet musí zvyknúť.


"Pracujeme na tom, aby sme ho dokázali naplniť. Sme radi, že sa k nám naši partneri neotočili po zostupe chrbtom. Asi až na dve alebo tri firmy, ktoré povedali, že pre nich nie je druhá liga zaujímavá a že ešte uvidí, "spresnil generálny manažér klubu Martin Vozábal.

Oba celky majú najväčší počet partnerov z regiónu.Vedia však zohnať aj financie odinakiaľ. "Podporujú nás aj firmy mimo južné Čechy, napríklad z Moravy, a to vďaka obchodným kontaktom nášho väčšinového majiteľa, pána Jiřího Smrž," naznačuje výkonný riaditeľ Táborska Tomáš Samec. "Máme aj sponzormi so sídlom v Prahe, ale to už je na úrovni obchodných vzťahov našich akcionárov," doplnil Vozábal.

Káder: stabilita versus nový tím

neopozerané hráči a úplne nový tím pod dohľadom skúseného ligového rutinéra Františka Cipra na jednej strane. Mužstvo, ktoré spolu hrá tretí rok na lavičke s ambicióznym koučom Frňka, pod ktorým zažilo najlepšie sezónu v histórii.Aj tak by sa dali popísať kádre Dynama a Táborska.

V Táborsku zostáva kapitán a obranca Peter Mráz, útočník Miloslav Strnad, brankár Michal Toma alebo stredopoliar Petr Javorek. Tréner Frňka sa vrátil po polročný ligovej skúsenosti do miest, kde to dobre pozná. "Veľké zmeny v kádri sa v Táborsku nediali," podotkol hlavný kouč. Klub posilnil Miroslav Slepička a prísť by mohol ešte jeden hráč, ale podľa Samce s výhľadom na jarnú časť sezóny. Táborsko tento rok nemôže spoliehať na vlastné odchovancov. Aj keď sú v kádri štyri, ani jeden nepatrí k stáliciam základnej zostavy.O sile kádra sú ale v Táborsku presvedčenia. "Mám trinásť alebo štrnásť hrá� �ov, a ktokoľvek z nich nastúpi v základnej zostave, tak budeme rovnako silní," tvrdí Frňka.

V Českých Budějoviciach je to iné. Dynamo novo vsádza na odchovancov, ktorých má v kádri päť. A tiež na novo poskladaný tím. Len traja hráči sú pritom na hosťovaní a všetci zo Sparty. Mladí, ambiciózny a podľa všetkého aj kvalitný. "Obrátili sme sa cestou našej akadémie," hovorí Vozábal. V kádri naďalej pokračuje brankár Zdeněk Křížek, stredopoliar Peter Benato a na rok prišiel záložník Jan Šimák. Tí majú dodať skúsenosti.Teraz bude záležať na tom, ako si nová zostava sadne. "Keď pominiem brankára, tak o deviatich z desiatich postov mám jasno," dodáva tréner Dynama František Cipro.

Ambície a tlak: vymenené role

Medzi najväčšie favoritov druhej ligy bude patriť Hradec Králové. Na tom sa zástupcami juhočeských klubov zho dli. A potom vymenovali seba navzájom a pridali celky zo severnej Moravy -Karvinou či Opavu.

A vlastné ambície? "O umiestnení a postupu sme nehovorili. Nechceme hráčov dostávať pod tlak, že niečo musí. Zostavili sme káder podľa našich možností a uvidíme, na čo to bude stačiť.Ak mám povedať svoje priania, tak by som si prial skončiť na prvom, alebo druhom mieste, "hovorí Vozábal z Dynama.

Táborsko v minulej sezóne skončilo šiestej v druhej lige. A chce byť určite vyššie. "Prvé alebo druhej priečke sa brániť nebudeme," uistil Samec.

Tlak tak bude prekvapivo možno viac na strane Táborska. "Za posledné roky sme si tu zvykli vyhrávať a latku sme si nastavili vysoko.Takže nebojte, ten tlak pre každý zápas bude veľký, "tuší Frňka.

Dynamo ho zo seba vyhláseniami o tom, že na návrat neútočí a nevie, čo môže od bet365 bon us nového tímu čakať, sníma. "Ani sponzori sa pri rokovaniach nepýtajú, či chceme okamžite postupovať, ale akí hráči budú bet365 stavky hrať a čo plánujeme do budúcnosti," dodáva Vozábal s tým, že hlavné je pre klub stabilizovať mužstvo.

štadión a zázemie: Dynamo vedie

bet365 mobil

v tomto môžu Táborskí kolegom z Budějovíc závidieť, pretože štadión v krajskom meste bude tým najmodernejším v druhej lige ( keď opomenieme, že Olomouc B bude hrať na hlavnom štadióne). O Budějovickom tréningovom centre Na úložísk nehovoriac.

Aj návštevy budú skôr na strane Dynama.V minulej sezóne si na zápasy Táborska bet 365 našlo cestu v priemere šesť stoviek divák ov. Na Budějovické zápasy 3 179 divákov. Druhá liga sa s tou prvou samozrejme ťažko porovnáva, ale aj v predchádzajúcich sezónach v Budějoviciach po zostupe príliš divákov neubudlo.

Nový štadión, o ktorom sa v Tábore hovorí, je stále vo fáze prípravy. Tento rok odohrajú Táborskí na zastaranom Pytla. "Nový štadión by vyšším návštevám asi pomohol, ale aj tak za mňa chodilo na zápasy okolo tisícky divákov a to je na druhú ligu dobré," myslí si Frňka.

bet365

Ingen kommentarer:

Send en kommentar